Har du et arrangement; fx. et seminar, ekskursion eller publikation du kunne tænke dig at realisere så kontakt foreningen på faf@archaeology.dk
Indtryk fra allerede afholdte FaF arrangementer kan ses her
Mød Xenia Pauli Jensen over zoom.
Det er Torsdag d. 21. november kl. 19.30 .
Torsdag d. 21. november kl. 19.30
Foredrag ved: Xenia Pauli Jensen, PhD og Seniorforsker på Moesgaard Museum (på vegne af Martin Winther Olesen og Constanze Rassmann, Museum Midtjylland, Orla Madsen, Horsens Museum og Xenia Pauli Jensen (PI), Moesgaard Museum).
Emne: Under pres - nyt forsknings- og udgravningsprojekt om krig, diplomati og magtarkitektur omkring Kristi fødsel.
Tilmelding: send en mail til FaF, så vil du få tilsendt et link til arrangementer der finder sted over zoom
Abstract:
Under pres - nyt forsknings- og udgravningsprojekt om krig, diplomati og magtarkitektur omkring Kristi fødsel
I tiden omkring Kristi fødsel ser ?danske" stammer Romerriget trænge helt op til deres område. Det fører til en voldsom oprustning, men også en stor rigdom i de lokale jernaldersamfund. Presset på de nordeuropæiske høvdingedømmer er enormt, og de må vælge side. I denne opbrudsfase opstår Hedegård ved Nørre Snede: Nordeuropas mest spektakulære gravplads med forbindelser til områder langt fra det midtjyske, og samtidig periodens absolut største landsby. Et nyt samarbejdsprojekt mellem Moesgaard Museum, Museum Midtjylland og Horsens Museum har netop afsluttet udgravninger på en stærkt befæstet gårdsenhed midt i Hedegård-landsbyen. Xenia Pauli Jensen fortæller om projektets og dets mål, om de fornemme grave ved Hedegård og om de nye udgravninger.
Emna: Introdukton til Archaeology and Gender i Europe a community under EAA
Oplægsholder: Katharina Rebay Salisbury
Tid og sted: Torsdag d. 26 oktober kl. 19.30 - ONLINE
Tilmelding: send en mail til FaF, så vil du få tilsendt et link til arrangementer der finder sted over zoom
Website: Archaeology and Gender i Europe
Emne: Bronzens mange farver
Oplægsholder Stud. Mag. Simone Jensen
Tid og sted: Torsdag d. 28. september kl. 19.00 - ONLINE
Tilmelding: Send en mail til FaF, så vil du få tilsendt et link til arrangementer der finder sted over zoom
Abstract
Ved produktionen af bronze er det muligt at skabe forskellige farver. Dette kan blandt andet gøres ved at kontrollere mængden af tin der bliver tilsat kobberet. Det er muligt at skabe røde til orange til gyldne og til sølv- hvide farver. Det bliver dog hurtigt glemt, når man i dag bevæger sig gennem de kulturhistoriske udstillinger. Dengang bronzerne blev produceret og pudset har de været i blankt metal, og ikke korroderet i grønne, blå og brunlige farver. Derfor har jeg undersøgt sammensætningen på smykke- og dekorationsgenstande fra yngre bronzealder med XRF-analyser. Analyserne viser bronzernes grundstofelementer, og derved kan det ses at der blev brugt forskellige mængder af tin, og derved forskellige farver, i genstandene. Derudover kan håndværkerens kendskab til materialet ses, men ikke forstås, i kombinationen af tin og andre metaller i bronzerne.
Hvor vil vi hen med dansk arkæologi?
Seminaret er under forberedelse - når vi har en dato melder vi det ud.
Vi vil gerne have mere forskning – mere viden. Men hvor meget forskning kommer der egentlig ud af de arkæologiske aktiviteter i DK? Vi vil gerne bidrage med viden til verden. Men hvordan er status egentlig?
Bliver vi ved med at formidle den samme gamle viden, eller har vi som arkæologisk fag været i stand til at bidrage med noget nyt? Hvordan står det egentlig til med den arkæologiske forskning – og hvor vil vi egentlig hen? Hvordan kan vi sikre, at den arkæologiske forskning får gode vilkår i fremtiden?
I 2008 undersøgte et internationalt panel hvordan det stod til med dansk arkæologis forsknings- og publikationsvirksomhed i relation til kapitel 8 arbejdet. Deres vurdering lød, at der skete for lidt forskning og var alt for få publikationer. Siden har man gjort tiltag for at højne museernes forsknings og publicerings-rate ved at f.eks. kræve at der blev tilknyttet PhD-ere. Hvad har det betydet for arkæologien og arkæologerne?
I undersøgelsen: Arkæolog på Lokalmuseerne i 2013. En kvantitativ analyse (publiceret 2015) udarbejdet af FaF-Foreningen af Fagarkæologer i samarbejde med Magisterforeningen, fremgik det, at kun få arkæologer fik mulighed for at forske. Det er et stort problem for vores fags udvikling, hvis det stadig forholder sig sådan. Hvordan står det f.eks. til med den vekselvirkning, der bør være mellem forskning og udgravning?
Derfor planlægger vi nu et seminar hvor vi arkæologer kan mødes og gøre status og måske blive enige om nye visioner.
Vi håber på at kunne afholde seminaret i 2025.